Hoofdhuid psoriasis – wat te doen?

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Het kan over het hele lichaam voorkomen en ook op de hoofdhuid. Twee tot drie procent van de mensen heeft psoriasis. Het is een auto-immuunziekte: het lichaam ziet lichaamseigen cellen als vreemd en gaat deze aanvallen met ontsteking als gevolg. De huidziekte zorgt voor diverse ongemakken zoals rode plekken, huidschilfers, jeuk en pijn.

De oorzaak van psoriasis

Bij psoriasis valt het afweersysteem de eigen huid aan door middel van antistoffen aan te maken die het eigen lichaam aanvallen. Daardoor ontstaan er twee reacties: de huidcellen gaan zich te snel vernieuwen – tot zeven keer zo snel – en er een ontstaat een ontstekingsreactie in de huid.

Celdeling

De celdeling is bij mensen met psoriasis verstoord en de huidvernieuwing gaat abnormaal snel. In 4 tot 6 dagen vernieuwd de huid zich. In een gezonde huid duurt dit proces ongeveer 28 dagen. Doordat dit zo snel gaat ontstaan er teveel huidcellen die allemaal naar boven worden geduwd. Maar omdat deze cellen nog niet zijn uitgerijpt zijn ze ook niet klaar om op een normale manier van de huid af te schilferen. Deze cellen gaan aan elkaar schilferen en vormen de kenmerkende witte, op elkaar plakkende en verdikte psoriasisplaques.

Ontstekingsreactie

Door de ontstekingsreactie in de huid verwijden de bloedvaten zich en er worden meer bloed en ontstekingsremmende stoffen naar de huid toegevoerd. Dit resulteert in de typische rode huid bij psoriasis. Het geeft karakteristieke psoriasisplekken: een scherp begrensde rozig en/of rode huid met een wit schilferende laag.

Is psoriasis te genezen?

Omdat het een auto-immuunziekte is lukt het niet om psoriasis te genezen. Door behandeling zijn de klachten en symptomen van psoriasis goed onder controle te houden. Maar wat voor de ene werkt hoeft voor de ander helemaal niet te werken. Belangrijk is het dus dat je op zoek gaat naar wat voor jou werkt. Er zijn verschillende behandelingen om psoriasis tegen te gaan. In het reguliere veld wordt er vaak gewerkt met zalven en tabletten, maar ook licht-, en lasertherapie wordt ingezet om de klachten onder controle te krijgen. Er zijn allerlei manieren om mensen met psoriasis te ondersteunen met deze aandoening. Welke lees je hier (link).