Over mij

Mijn naam is Annie Kok, ruim veertig jaar geleden geboren in de Alblasserwaard en moeder van een jong dochtertje. Op mijn zestiende ben ik begonnen in het kappersvak. Echter, al snel had ik allerlei klachten. Bij de dermatoloog bleek dat ik een contactallergie had voor ppd (p-phenylenediamine, een haarverfkleurstof) en parfum. Daarnaast ontwikkelde ik veel klachten aan mijn luchtwegen. Het kappersvak bleek helemaal niet zo gezond voor mij te zijn. Desondanks heb ik nog jarenlang gewerkt als kapster en met chemische producten. Dit tot ik op een dag bijna flauwviel tijdens het kleuren van mijn eigen haar. Dat was de druppel die mij heeft doen inzien dat het anders moest. Ik ben zoveel mogelijk natuurlijk gaan werken met biologische of eco-vriendelijke producten en ik heb mij meer gericht op mensen met allergieën en hoofdhuidproblemen.

 Ik ben zoveel mogelijk natuurlijk gaan werken met biologische of eco-vriendelijke producten en ik heb mij meer gericht op mensen met allergieën en hoofdhuidproblemen.

Annie Kok, oprichtster Haarvriendelijk Kapperscursussen
Als ontsnappingsroute uit het kappersvak ben ik Commerciële Economie gaan studeren. Ik was bang dat ik alsnog het vak uit moest wegens mijn gezondheid en wilde baanzekerheid hebben. Het kappersvak heeft me niet helemaal losgelaten en ik heb dan ook als afstudeeropdracht gekozen voor een onderzoek dat de titel heeft gekregen: ‘Natuurgeneeskunde in Kappersland’. Met dit onderzoek heb ik o.a. in kaart gebracht wat mensen doen als ze hoofdhuidproblemen hebben en bij wie ze hulp zouden willen zoeken. Dat bleek de specialist te zijn, het liefst met een kappersachtergrond.

Met dat in mijn achterhoofd en mijn passie voor gezondheid ben ik natuurgeneeskunde – met als onderdeel Medische Basiskennis, CPION geaccre-diteerd – gaan studeren. Om mensen nog beter te kunnen helpen met hun klachten. Ik merkte namelijk dat mijn kennis tekort schoot om mijn klanten écht te helpen met hun allergie, huid- en haarproblemen. Alleen het vermijden van chemie is een eerste stap, maar ik wil gezondheidswinst behalen voor de klant in de salon. Dit is de reden dat ik trainingen ben gaan geven aan kappers, om zo de bewustwording in de branche te vergroten, voor een duurzamer en gezonder kappersvak. 

Wil je nog meer weten over mijn verhaal? Lees dan hier verder.

Van kapper naar opleider

Ben je benieuwd naar de trainingen die ik geef naar aanleiding van mijn eigen ervaringen in het kappersvak?

Kijk dan in het overzicht van alle trainingen die nu ingepland staan.

contact@haarvriendelijk.nl
06-25338154 (maandag t/m vrijdag)

Visie

Kapperscursussen Haarvriendelijk wil kappers bewust maken van de hoeveelheid chemische bestanddelen in de producten waar de huidige kappersbranche nu veelal mee werkt en hun informeren over de gevolgen die het gebruiken van deze producten kan hebben voor de gezondheid van de kapper zelf én de gezondheid van haar- en hoofdhuid van de klant in de salon. Ook de consequenties die de talrijke chemische ingrediënten van deze producten hebben voor het milieu zijn onbekend voor kapper en consument. Met het informeren van de kapper hoopt Kapperscursussen Haarvriendelijk een omslag teweeg te brengen in de gehele kappersbranche.  Zo biedt Kapperscursussen Haarvriendelijk een unieke dienst in het werkveld en probeert ze de kapper te helpen het gat te dichten tussen de dermatoloog en de kapper.

Missie

Kapperscursussen Haarvriendelijk wil gezondheidswinst behalen voor kapper en consument. Dit doet ze concreet door de kapper te trainen in het herkennen van haar- en hoofdhuidproblemen, het informeren over ingrediënten in haarverzorgingsproducten en fungeert ze als vraagbaak in de branche als het gaat over een duurzamer kappersvak. 

Duurzamer werken is niet alleen beter voor het milieu, het is ook beter voor de kapper die langer gezond in het werkproces kan blijven. Tevens heeft gezonder en natuurlijker werken in de salon direct een positieve invloed op de gezondheid van het haar en de huid van de klant in de salon. Zo is Kapperscursussen het juiste adres voor kappers en consumenten die tevergeefs speuren naar een uitweg uit het chemische haardoolhof.